Hjalmar Klemming föddes 1915 och var son till arkitekten Wilhelm Klemming som var en av landets främsta på att rita badhus i jugendstil. Det var han som ritade Centralbadet i Stockholm, inomhusbadet i Göteborg och jugendbadet i Karlskrona, som för övrigt nyligen renoverats efter Klemmings originalritningar.
När Hjalmar var 14 år dog förebilden, det vill säga den stränge fadern Wilhelm. Hjalmar var då redan placerad på Lundsbergs Internatskola. Han kom dit som tioåring och åkte inte hem förrän han var 19 fyllda och hade tagit studenten.
”En sak vet jag och det är att mina barn aldrig ska behöva skickas till internatskolor”, sa han senare som vuxen med egna barn.
Efter studenten på Lundsberg kom Hjalmar Klemming in på arkitekturlinjen på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och det var ingen slump att han där fick Gunnar Asplund som lärare.
Efter studierna fick han jobba med de stora arkitekterna i Stockholm, bland andra hos sin lärare Gunnar Asplund, kamraterna Backström och Reinius och de kanske viktigaste Stig Ancker, Bengt Gate och Sten Lindegren. Hjalmar var duktig inom så många områden att han ofta lånades ut till olika byråer
Genom en arkitektkollega, Sten Lindegren fick han erbjudande att bygga upp och bli chef över Svenska Bostäders arkitektkontor, något han omedelbart tackade ja till ovetandes om att han veckan därpå skulle få samma slags erbjudande från HSB som han fick tacka nej till.
Först ritade och byggde Hjalmar Klemming, Kärrtorp. Han var så stolt över det han ritat att han själv flyttade dit med familjen och bosatte sig på tolfte våningen i ett av höghusen. Enligt uppgift ritade han hela Kärrtorp på mindre än ett halvår, med bostäder och allt.
Hjalmar Klemming var en rationell person som var väldigt engagerad i sitt bostadsbyggande. Han vågade rita höghus som bostäder och han vågade tänka nytt i material.
En dag frågade han om det var möjligt att bygga lägenhetsskiljande bärande väggar av betong. Svaret var blankt nej. Han ritade ändå in sådana väggar i husen i nästa stora projekt som var Grimsta centrum och det blev ett pionjärprojekt som blev epokgörande. Plötsligt var byggande med prefabricerade betongelement inte längre omöjligt.
När Vällingby skulle byggas ritade Hjalmar Klemming i stort sett allt som Svenska Bostäder byggde, det vill säga lejonparten av alla bostäder i Vällingby. Samtidigt var han samordnande arkitekt för hela Vällingbyprojektet.
Husen på Jämtlandsgatan utformade han småskaligt och på typiskt 50-talsvis med olikfärgade putsfält på fasaderna inom samma färgskala och med en praktisk planlösning.
Efter invigningen av Vällingby, och hyllningskören som fortfarande ljuder 60 år senare, ägnade sig Hjalmar Klemming åt att rita hela Frölunda Torg i Göteborg. Det innefattade allt, så som bostäder, affärer, vårdcentral, osv.
Så småningom bildade han ett eget arkitektkontor i Stockholm som bland annat ritade Continental Hotel vid centralstationen i Stockholm City.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.